” Yüksek Lisans, Lisans eğitimi bittikten sonra devam edilen eğitime verilen isimdir. Tezli ve Tezsiz Yüksek Lisans olarak ikiye ayrılır. Yüksek lisans başvurusu yapmak için ALES sınavına girip yeterli puan almış olmak ve başvuru yapılan programın gerekliliklerini yerine getirmek gerekmektedir” [1] Bu gereklilikler farklı üniversite ve bölümlerde çeşitlilik içerebilir.
“Yüksek lisans eğitimi, kişinin eğitim aldığı branşta uzmanlaşması ve bu durumu bilimsel bir makaleyle (tezle) ispat etmesiyle tamamlanır. Bu eğitimin ardından kişi “bilim uzmanı”,“uzman hekim”, “yüksek mühendis”, “yüksek mimar” gibi unvanlara sahip olur.” [1]
Yüksek lisans (Msc – Master of Science), bir konuda uzmanlaşmak için yapılmalıdır.
Aynı zamanda akademisyenliğin de başlangıç noktasıdır, en büyük hedef de yeni akademisyenlerin yetişmesidir.
Örneğin güvenlik veya ağ yönetimi konusunda kendisini yetiştirmek isteyenler, o konuda uzman hocaların ders verdiği üniversite veya bölümlerde yüksek lisans yapmalıdır.
Uzman olunmak istenen konu için, farklı bir branşta da yüksek lisans yapılabilir.
Farklı bir branş seçtiğinizde, “intibak” dersleri almanız gerekir ki – bu bir nevi hızlandırılmış lisans eğitimi almak gibidir, en az bir sene harcamanız gerekir.
Yüksek lisansta dersler zordur. Bir yandan bir işte çalışıp bir yandan okumak, hem iş hem de sosyal hayatınızda sorunlara yol açabilir. Mümkünse araştırma görevlisi olup yüksek lisans yapmak en sağlıklısıdır ama kadro durumlarından dolayı bunu çok az kişi yapabilir.
Yüksek Lisans bütün dünyada zorlu bir süreçtir.
Mizahi yönden bakmak, bu konuda bilgi edinmek isteyenler http://www.phdcomics.com a bakabilir.
Özetle, bazı kurumlar yüksek lisans mezunlarına öncelik ve/veya daha yüksek maaş önerebilirler. Ama bütün kurumlar ve bütün branşlar için bu gerçek değildir. Yüksek lisans, “yapmış olmak” için ve/veya askerlik sürecini geciktirmek için yapılmamalıdır diye düşünüyorum. Yüksek lisans, akademik hayata başlangıç için gereklidir (yüksek lisanssız direkt doktora da mümkün olabiliyor gerçi).
Siz de yorumlarınızı aşağıda yorumlar kısmına ekleyebilirsiniz.
Not: Bu yazı, bir forumda yazdığım yorumun güncellenmiş halidir.
Kaynak
[1] Yüksek Lisans, http://tr.wikipedia.org/wiki/Y%C3%BCksek_lisans
Tartışma
Henüz yorum yapılmamış.