//
Şu anda okuduğunuz...
üniversite, bilgisayar bilimi, bilgisayar mühendisliği, ceng, ceng 1005

Bilgisayar Mühendisliği nedir ve Bilgisayar Mühendisliğine ilişkin sıkça sorulan sorular

!BU YAZI SÜREKLİ OLARAK GÜNCELLENECEKTİR!

Bilgisayar Mühendisliği için [1] deki tanımdaki “bilgisayar” yerine “bilişim sistemleri” terimini kullanarak, en sade olarak şu şekilde belirtmek mümkündür:

“Bilgisayar mühendisleri, bilişim sistemlerini tasarlar, bilişim sistemlerine girilecek verilerle ilgili çalışmalar yapar, yeni yazılımlar geliştirir ve sistemdeki sorunları çözmeye yönelik olarak çalışırlar.[1]

İyi bir bilgisayar mühendisi, mantık yürütme becerisine sahip, araştırmacı, dikkatli, sabırlı, sayı ve sembollerle uğraşmayı seven, çalışkan bir kişi olmalıdır.”

“Bilişim sistemi” derken, veriyi bilgiye dönüştürecek ve insanlara etkin bir şekilde ulaştıracak sistemlerden söz ediyoruz. Bu sistemlerde basitinden karmaşığına çeşitli donanım ve yazılımlar birlikte çalışacaktır. Donanım olarak sadece bilgisayarlardan söz etmiyoruz. İçinde veri alma/işleme ve/veya iletme gücü olan her türlü elektronik cihaz da donanım tanımlamasına girecektir.

Donanım tasarlama işini çoğunlukla elektronik bölümünü okuyan mühendisler yapıyor. Ama yine de bu tür projelerde bilgisayar mühendislerinin de çalıştığını görmek mümkün. Ağ cihazları ve ağ analizi/tasarımı da bilgisayar mühendisleri tarafından gerçekleştirilebiliyor.

Sayın Göktürk Üçoluk, sayfasında bilgisayar mühendisliğine ilişkin sıkça sorulan soruları çok güzel bir şekilde sıralamış ve cevaplarını vermiş:
http://www.ceng.metu.edu.tr/~ucoluk/bm/
Neden Bilgisayar Mühendisliği
http://www.cmpe.boun.edu.tr/about/faq/index_tr.php#G1

Türkiye’de bazıları, mühendislerin çoğunlukla yazılım yaptığını ve hiç donanım bilmediklerini savunacaktır. Bazıları işi daha da ileri götürecek ve mühendislerin yazılım bile yapamadıklarını iddia edecektir. Görüldüğü üzere, bilgisayar mühendisliği kavramını kötülemeye yönelik birçok safsata olduğu bir gerçektir.

Gözlemlerimiz şudur ki, mühendislik fakültesini bitirmiş olmak iyi bir mühendis olmak için yeterli değildir. Kendini iyi yetiştirmiş bir bilgisayar mühendisi,
– Bilişim sistemlerini analiz edip var olan/olabilecek sorunları tespit edebilen
– Sistemlerin daha verimli olması için çözümler üretebilen
– Çözümleri gerçekleştiren veya gerçekleştirenlerin bu süreci daha verimli olmaları için onlara yön gösteren
– Bu süreçlerin belgelenmesini ve tekrarı durumunda daha hızlı cevap verilmesini sağlayandır.

Bir bilgisayar mühendisliği/bilimi mezununun yapabileceği işler neredeyse sınırsız. Hatta bazı işler şu anda tanımlı bile değil, gelecek ile şekillenecek. Bu konudaki yazim icin:

Bilgisayar Mühendisliği – Bilgisayar Bilimleri mezunlarının çalışma alanlarına örnekler


Bazı yorumlar ve eklemeler

“Bilgisayar mühenisleri CNC tezgahından televizyonlara kadar yazılım geliştiriyor. Ayrıca bilgisayar mühendislerinde yazılımın zayıf olduğu da çok yanlış bir düşünce. Dünyaya ne kadar çok yazılım ihraç ettiğimizi bilseniz şaşarsınız. Belki bir oracle ya da microsoft’umuz yok ama değişik alanlarda pek çok firmamız var ve bunlar aklınıza bile gelmeyecek alanlarda yazılımlar geliştiriyorlar. Özellikle mobil yazılım ve oyunlar yurtdışına ihraç ediliyor.
Bu arada yakın gelecekte bilgisayar mühendisliği de tıp gibi olmalı. Pek çok dal var
Her dalda uzman yetişmeli. Yani 4 yıllık eğitim üstüne en az 2 yıl master yapılmalı.”
İnay Ergündüz-BİMEL A.Ş.

“Bana göre geniş tanımı ile Bilgisayar mühendisliği;
Organizasyonun/şirketin hedeflerine ulaşması ve süreçlerini geliştirmesi amacı ile teknolojik çözümleri oluşturmak, uygulamak ve sonrasında da bu sistemleri yönetip desteklemeyi gerektirir.”
Tekin Gülşen, Kordsa Global CIO / Global IT Director


REFERANSLAR
[1]Kariyer Yolculuğuma Başlıyorum Ansiklopedisi, Bilgisayar Mühendisi, TEGV Yayını, ISBN: 978-975-7125-72-3
[2]Bilgisayar mühendisliğine ilişkin sıkça sorulan sorular
http://www.ceng.metu.edu.tr/~ucoluk/bm.html
————————————————————————————————–

Bilgisayar Mühendisliği Olmasaydı:

iletişim Mühendisleri Olmasaydı (bilgisayar, elektrik/elektronik müh (haberleşme) )

About enisden

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümünde öğretim üyesiyim. "Bilgiyi paylaştıkça artar." ilkesine inanıyorum. Bu blogda; akademik dünya, araştırma yöntemleri, eğitim ve bilgisayar mühendisliği çoğunlukta olmak üzere, hayata dair deneyim ve bilgilerimi paylaşmayı hedefliyorum.

Yorum bırakın

“Tanrım, Bana değiştirebileceğim şeyler için CESARET, Değiştiremeyeceğim şeyler için SABIR, Ve her iki şey arasındaki farkı anlayabilmek için BİLGELİK ver.”

“God grant me the serenity to accept the things I cannot change; courage to change the things I can; and wisdom to know the difference.”
(P.R. Niebuhr)

Özgürlük ve bağımsızlık benim karakterimdir.” (Mustafa Kemal ATATÜRK)

TEGV

TEGV - eĞİTİM İÇİN BEN DE VARIM

Kategoriler